„Нужно е да предприемем нови мерки, които да скъсат заразата“. Това каза на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той допълни, че ще предложи на Министерския съвет да приеме нови противоепидемични мерки. Първата от тях е удължаване на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца – до края на месец март следващата година.

Сред новите предложения е преустановяване на присъствените учебни занятия във всички училища, детски ясли и градини, както и тези в езиковите центрове. Костадин Ангелов предлага още да се удължи забраната за посещения на нощни барове, пианобарове и дискотеки, както и да бъде преустановена работата на заведенията за обществено хранене и развлечение. Ще бъде разрешена само доставката на храна до вкъщи. Очаква се след решение на Министерски съвет да затворят всички търговски обекти – тип молове и такива, които не предлагат хранителни стоки. Ще работят само хранителни магазини, аптеки, банки, доставчици на финансови услуги.

Друго предложение е да бъдат преустановени всички колективни спортни мероприятия, семинари, развлекателни мероприятия, частни празненства, организирани екскурзии в страната и чужбина, както и културни събития.

Ако мерките бъдат одобрени, те ще влязат в сила от петък /27 септември/.

КПП-та между градовете няма да има, категоричен беше здравният министър.