Окончателно – държавата в почти пълен локдаун от петък. Затварят всички училища, детски градини, ясли, фитнес центрове, ресторанти и молове. Това съобщи на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Всички ученици от 1. до 12. клас ще преминат на дистанционно обучение. Няма да работят и езиковите центрове и школи. Забранено е и провеждането на конгреси, семинари, тийбилдинги. Културните мероприятия също няма да се провеждат. Театрите ще работят, но с изпълнен 30% от капацитета им.

Заведенията за хранене и развлечение също затварят. Ще се допуска само доставки по домовете. Преустановяват се и посещенията на моловете. В тях ще работят само хранителните магазини, аптеките, дрогериите, офисите на застрахователи, на телекомуникационните оператори, банките, зоомагазините и оптиките.

Забранени са и екскурзиите в страната и чужбина. Картбланш за работа получават големите магазини за техника, автошколите и малките квартални магазини. Вечерен час няма да бъде въвеждан, а при необходимост пристигащи от трети страни ще се наложи да представят отрицателен PCR тест.