Изминава една изключително тежка за българите година. Година, изпълнена с изпитания, лишения и ограничения. Година, минала под знака на коронавируса, на страха и паниката и на надеждата за по-добра 2021 година. Екипът на ObektivNews.com ви представя най-важните събития, които белязаха отминаващата си година.

13 март 2020 – няколко дни след първите два установени случая на коронавирус в България в цялата страна беше обявено извънредно положение. Затвориха всички кафенета, ресторанти, молове и големи търговски обекти, закусвални и баничарници. Работиха само хранителните магазини, магазините за техника, аптеки, банки, куриерски компании и доставчици на платежни услуги. Улиците в Гоце Делчев опустяха, пазарите също затвориха.

6 април 2020 – в разгара на пандемията от коронавирус МБАЛ „Иван Скендеров“ беше изправена пред криза. 14 от най-уважаваните лекари в лечебното заведение напуснаха в знак на несъгласие с управлението на тогавашния управител д-р Владислав Улевинов. Със сълзи на очи пациентите изпратиха реаниматора д-р Милан Първанов, д-р Мария Герова, д-р Иван Стоев, също и хирурзите Велизар Геранов и Димитър Бъчваров, д-р Петър Шопов и други.

13 април 2020 – Само седмица след напускането на медиците общинските съветници в Гоце Делчев се събраха на извънредна сесия, на която освободиха от поста, но не и от отговорността му д-р Владислав Улевинов. На негово място беше назначен управителят на „Медицински център 1“ д-р Петър Филибев, който трябваше да върне нормалния ритъм на работа в МБАЛ „Иван Скендеров“. А часове по-късно напусналите медици съобщиха, че се връщат на работа в лечебното заведение.

20 септември 2020 – Гоцеделчевската болница беше изправена пред нова криза за лекари. Коронавирусът отне живота на началника на реанимацията д-р Милан Първанов. След смъртта му се усети остра нужда от специалисти анестезиолози. Надеждата бе отделението да бъде поето от бившия директор на медицинското заведение д-р Мария Радойкова, но тя напусна окончателно няколко дни по-късно. Наложи се д-р Филибев да търси помощ от медици от други градове. На призива му се отзоваха четирима медицински специалисти от столичната болница „Св. Анна“.

3 ноември 2020 – Годината не се размина и без тежки катастрофи. На този ден се случи най-тежката от тях. При пътен инцидент – жесток удар между две коли в района на село Господинци загинаха 21-годишна жена от село Вълкосел и 15-годишно момиче от Абланица. Целият регион потъна в скръб.

14 ноември 2020 – Коронавирусът взе още една свидна жертва сред медиците в Гоце Делчев. Почина началникът на детското отделение в МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Костадин Камбов. Той беше един от най-уважаваните педиатри в района. Носител на приза „Лекар на годината“.

13 декември 2020 – Поредната жертва на COVID-19 от Гоце Делчев. След усложнения почина д-р Димитър Канелов. Той е бил началник на хирургичното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“. В последните години живееше в София и управляваше медицински център в град Бухово. Няколко дни по-късно той беше погребан в родното си село Марчево.

18 декември 2020 – Добра новина за служителите на болницата в Гоце Делчев. Общинските съветници решиха да увеличат заплатите им. Така медицинските сестри ще получават 900 лева основно възнаграждение, старшите сестри – 950, а главната сестра – 1000 лева. Лекар със специалност ще получава 1200 лева заплата, а началник на отделение – 1300 лева.

Така видяхме ние най-важните новини в района. Надяваме се през 2021 този обзор да е само с положителни новини. Весело посрещане на Новата 2021 година.