Огромно свлачище във вторник преди обяд затвори пътя Банско – Гоце Делчев, който се използва и за пътуващите към Гърция през граничен пункт „Илинден“. То е в землището на село Буково в района на популярно крайпътно заведение, съобщи кметът на съседното населено място Ахмед Ходжов.

„В Господинци са разположени два полицейски патрула, тъй като селото ни се намира на стратегическо място. Движението е спряно и много хора се върнаха обратно. Има и хора, които чакат. Образувала се е опашка“, обясни Ходжов.

Почистването на свлачището продължи през целия ден. Прогноза за това кога пътя ще бъде отворен обаче няма.

Второкласният път Гоце Делчев – Банско е изключително натоварен и се използва от десетки хиляди пътуващи, които всеки ден пътуват от района на Гоце Делчев до Благоевград и столицата. Според Ходжов обходен път няма. Пътуващи решиха да се пробват да пътуват през Рибново. Пътят там обаче е тесен и неподходящ за товарни автомобили.

Голямо свлачище затвори за часове пътя за едно от най-големите села в община Гоце Делчев – Брезница. Това съобщи кметът на селото Иса Сакали.

Падналата земна маса е около 50-60 кубични метра, уточни кметът. Свлачището е затрупало пътното платно на около 500 метра от разклона за съседното село Корница и е разчистено малко преди 11 часа тази сутрин.

По думите му на други места около селото също има опасност от свличане на земни маси заради преовлажнената почва.

Преди обед река Места придойде и прекъсна пътя от Блатска за Хаджидимово. На място имаше служители на реда, които регулираха движението. Пътуващите към града трябваше да обикалят през Дъбница и Гоце Делчев.

В ранния следобед реката заля и десетки декари земеделски площи в района на Гоце Делчев. Наводнени бяха и бараки. А река Градска също „набъбна“ и скъса няколко дървени моста. Заради водното бедствие редица населени места останаха без ток.