Stokke е норвежка компания, която е световно призната в намирането на най-добрите решения при отглеждането на бебета и малки деца. Повече от 40 години Stokke съчетава страстта си към скандинавския дизайн със способността да предизвика обикновеното и да създава красиви продукти, които подхранват връзката между дeца и родители.

Stokke е основана като компания, специализирана в проектирането и производството на висококачествени мебели в Алпите, Норвегия, от Georg Stokke. Tова поставя началото на семейна традиция на майсторство и качество, която обхваща три поколения.

През 1972 г. Stokke поставя нова ера в развитието си, която оформя бъдещето и фокуса на компанията. Тогава е произведен първият продукт за деца- гениалният стол Tripp Trapp, създаден от норвежкия дизайнер Peter Opsvik. Този емблематичен стол постига нещо напълно ново- той предава ергономична форма на стола за деца, който в същото време расте заедно с тях. Tripp Trapp се произвежда в Европа и са продадени над 13 милиона стола в световен мащаб.

През 2003 г.  дизайнерите от компанията създават Stokke Xplory – иновация, която революционизира индустрията за детски колички. С пускането на Stokke Xplory, компанията въвежда в индустрията концепцията за по-високи седалки, обърнати към родителите.

Първата количка по рода си Xplory наистина внася иновации при производството на детски колички. Уникалната възможност за регулиране на височината е предназначена да приближи Вашето бебе, превръщайки разходките във възможност да се свържете и да изследвате заедно света около Вас. Настоящият модел Stokke Xplory X е истинско бижу в света на детските колички. Дизайнът на продукта, цветовите вариации на висококачествения текстил и функционалността са комбинация, която превръщат количката в продукт, който се отличава от своите конкуренти на пазара.  Някои от отличаващите се характеристики са:

Комбинирана бебешка количка – расте заедно с Вашето дете. Невероятният и изключително практичен дизайн на шасито позволява множество различни комбинации, които дават възможност на всеки родител да избере варианти, които са най-подходящи за неговото ежедневие. Различните опции включват кош за новородено, който се използва до достигане на шестия месец на бебето; седалка за след шестия месец, която може да бъде използвана до достигане на 22 килограма на детето; столче за кола – препоръчително е използването ѝ след достигане на 3 месечна възраст до 13 месечна възраст.

Седалка с лесна регулация по височина. Единствената детска количка, която позиционира детенцето на височина, която е в позиция максимално близка до родителя е Stokke Xplory X, което засилва близостта между родителя и неговото дете. По този начин родителят може да поддържа постоянен визуален контакт със своето мъниче, като по този начин се увеличава броя на „огледалните неврони“, а те от своя страна са основните отговорници за развитието на езика, човешката емпатия и други важни процеси, свързани с естествения начин на развитие.

Комфорт, удобство, маневреност. Детска количка Stokke Xplory X e създадена от висококачествени видове алуминиеви профили, произведени по същите стандарти и качества, които се използват в автомобилостроенето и при производството на самолети.

Лесно за сгъване шаси. Активацията на механизма се осъществява само с едно кликване. При цялостното сгъване на шасито размерите, които придобива Stokke Xplory X, дават компактността, която Ви е необходима при съхранение в багажника на Вашия автомобил или за съхранение във Вашия дом.

Регулируема по дължина и височина дръжка. Лесна настройка спрямо нуждите и височината на всеки един родител, намаляваща максимално напрежението– ергономичната дръжка на Stokke Xplory X е с фина изработка, доставяща перфектна регулация и удобство.

Тази компилация от отличителни характеристики на Stokke Xplory X води своето начало от концепцията на марката, а именно – създаване на връзка между майката и новороденото. Всеки един детайл върху детската количка е максимално усъвършенстван. Това не остава незабелязано, както от всеки любител на марката, така и от престижната гилдия, отговаряща за наградите в категория дизайн за детски колички- Stokke Xplory X е носител на титлата за най-добър дизайн Red Dot Winner за 2021 година!

През юни 2021 г. Stokke придобива немската компания за носене на бебета LIMAS, както и Mukako, италианска марка, която произвежда маси за игра с много дейности за деца. През декември 2021 г. Stokke обявява придобиването на марката BABYZEN, производители на първокласната лека количка YOYO. А най-новото попълнение в компанията Stokke е Evomove-бранда, зад който стои награденият стол за хранене Nomi. С уникална естетика, Nomi е наистина иновативен стол за хранене по отношение на форма, функция и безопасност като той отново е дело на дизайнера Peter Opsvik, който е проектирал Tripp Trapp.

Придобиването на тези марки отразява ангажимента на Stokke да засили глобалната си позиция.

„Стратегията ни е твърдо фокусирана върху предоставянето на първокласно потребителско изживяване, било то чрез нашите собствени продукти или чрез придобиване на компании, които предлагат допълващи се продукти“, казва Jacob Kragh-главен изпълнителен директор на Stokke. „Портфолиото на Stokke се придържа към нашите основни ценности за устойчивост, дизайн и детско развитие и отговаря на очакванията на потребителите от различни възрастови групи и граници.“

Дизайн с цел

Не само проектирайки продукти с изключителна функционалност, комфорт и лесна употреба, но дизайнерите от Stokke създават продукти, които доближават децата до техните родители. Всички продукти на Stokke се изразяват визията на компанията към основни ценности като устойчивост, дизайн и детско развитие и се фокусират върху осигуряването на най-добрия старт в живота на децата.

Това е и посланието на марката: близостта насърчава връзката. Децата се нуждаят от това усещане за връзка, за да се чувстват сигурни и обичани, което ги насърчава да станат самостоятелни и уверени учещи в живота.